dijous, 22 de setembre del 2016

Què és la disfàgia?


És la dificultat per formar el bol alimentari i/o empassar-lo, deguda a una patologia neurològica o a una alteració estructural de l'aparell bucofonador. Pot variar segons el tipus d'aliment (sòlid, semisòlid, líquid...) i la quantitat que s'empassa en cada glop. Les dificultats poden anar des de no poder empassar la pròpia saliva, fins a presentar pneumònia per broncoaspiració.


Qui pot patir disfàgia?

  • Ancians (per l'envelliment de les estructures anatòmiques i neuronals).
  • Persones amb patologies neurològiques (AVC, traumatismes, demències, esclerosi múltiple, paràlisi cerebral...).
  • Persones amb malalties metabòliques (diabetis, malaltia de la tiroide...).
  • Persones en tractament de quimioteràpia o radioteràpia.
  • Tumors de cap i coll.
  • Malformacions congènites de l'aparell bucofonador.
  • Reseccions amb cirurgia, reconstruccions i cicatrius postquirúrgiques.
  • Xerostomia (boca seca).
  • Persones amb estenosi esofàgica.
  • Diverticle de Zenker.
  • Entre altres.


Signes d'alerta de disfàgia


Conseqüències

  • Deshidratació (si la disfàgia es presenta en líquids)
  • Malnutrició (pel rebuig o por a menjar)
  • Infeccions respiratòries (si l'aliment arriba als pulmons)
  • Mort

Cal ser conscient de la gravetat d'aquest problema i acudir a un metge com més aviat millor.


El logopeda és el professional que detecta i avalua la disfàgia, estableix les consistències i els volums per l'alimentació del pacient, i rehabilita la funció de la deglució. Tot això, amb l'objectiu de garantir la nutrició i la seguretat del pacient.